• 2

  Ученици от 43-то Основно училище "Христо Смирненски"

 • 1

  Ученици от 6-то Основно училище "Н.П.Игнатиев"

 • 3

  Изложба илюстрации от Конкурса "Моята любима руска книга"

 • 4

  Конкурс "Моята любима руска книга" - Награждаване

 • 5

  Курс по руски език А1-2, 2020 г.

 • 6

  Лекция "2020: България и Русия – политика и дипломация"

 • 7

  Студенти от УниБИТ

Скъпи приятели,

пожелаваме на Вас и семействата Ви щастливо да посрещнете

Рождество Христово и Новата година! 

Руски център

 2022

По повод 10-годишнината на Руския център към Фонд "Русский мир" поканихме курсисти и тяхната преподавателка по руски език, читатели и библиотекари от Столичната библиотека, дългогодишни приятели на Центъра.
Попитахме ги какво е Руският център за тях. Ето какво ни написаха:

"Русия, любов, приятели..."

"Благодаря Ви за уюта, топлотата и отзивчивостта, с която работите и общувате с нас, читателите!"

"Центр Русского мира – островок духовности и человеческой приязни! Спасибо!"

"Руският център в Столична библиотека е едно прекрасно място!

Неизчерпаем източник на щастливи емоции, знания и култура.

Желая успех на Центъра като проводник на великата руска култура и разпространител на истината за Русия днес!"

"Я болгарка, но всю жизнь преподаю русский язык. Преподавать русский язык в Болгарии, особенно в 90-ые годы, было очень тяжело. Многие коллеги ушли из профессии учителя русского языка, другие прошли переквалификацию.

Я рада, что почти в конце своего трудого опыта я попала в Русский центр. Здесь я встретила людей с отношением к русскому языку, людей, с которым очень приятно не только работать, но и общаться!

Спасибо за все, друзья!"

 

"За мен Руският център е място и извор за запознаване с прекрасната руска литература и изкуство!" 

 

"В Русском центре очень богатая литература, которая обогащает знания по истории России. Привлекает и программа Центра."

 

"Руският център е място за възраждане на всички спомени за младостта в света на Русия."

 

"Русский центр – для меня это: Открытое содружество людей, для которых интересно и важно всë ценное из прошлого и современного содержания русскоговорящей культуры."

 

"Много съм благодарна, че съм част от семейството на Руския център. Тук откривам винаги приятелска сърдечност. Събитията, които се организират тук ме обогатяват и изострят любопитството ми да задълбочавам знанията си по руски език и култура."

 

"Для меня Русский центр – это надежда на сотрудничество и взаимное обогащение двух культур: огромной и разнообразной русской культуры и древней и самобытной болгарской. Сейчас наше сотрудничество переживает не самые лучшие времена. Но надежда живëт!"

 

"Дорогие друзья!

От всего сердца поздравляю вас с Днëм рождения Русского центра в Столичной библиотеке!

Желаю вам крепкого здоровья, счастья и много совместных творческих успехов.

Благодарю Вашему профессионализму, энтусиазму, отзывчивости, мы совместно прививаем любовь к русскому языку моим ученикам из Клубов по европейскому проекту: Клуб „Русский чай“ и „Всезнайковци“ к Иновативной 81 школы имени Виктора Гюго."

Получихме и много поздравления: от Фондация "Устойчиво развитие за България" с председател Станка Шопова, от Руския център към Фонд "Русский мир" в Регионалната библиотека "Захарий Княжески" в Стара Загора с ръководител Цветана Иванова, от Славянския културно-информационен център в Стара Загора с председател Любомир Вълков, от Сдружение "Св. Иван Рилски" с председател Стефка Мечкарова, от СУ "В. Левски" в гр. Елин Пелин, от Клуб "Руски чай" при 81 СУ "Виктор Гюго" в София, от 6 ОУ "Граф Н. П. Игнатиев" в София и др.

 0003
 
 
0 7 21
На 11 ноември, в деня на 200-годишнината от рождението на великия руски писател и публицист Фьодор Михайлович Достоевски (1821-1881), в Столичната библиотека се открива изложба на книги и албуми от колекциите на Библиотеката.
В изложбата са представени издания на произведенията на Ф. М. Достоевски на български, руски, английски, испански и немски, както и критически студии за тях на български, руски и английски.
Ще видите най-старото оригинално издание във фонда на Столичната библиотека – „Братя Карамазови“ (Санкт-Петербург, 1895), преводите на български на „Престъпление и наказание“ (1913), „Унижените и оскърбените“ (1919), „Братя Карамазови“ (1920), „Мъртвият дом“ (1921), „Идиот“ (1921), „Бесове“ (1924), „Юноша“ (1927), „Бедни хора“ (1928), „Дневник на писателя“ (1928), „Повести и разкази“ (1928) и най-новите – на издателствата „Захарий Стоянов“ (Поредица Шедьовър), „Фама“ (Серия Класика) и др. в периода 2000 – 2021 г.
Новите издания на руски език и критическите материали за произведенията на Достоевски, дарени от фонд „Русский мир“ на Руския център в Столичната библиотека, са от периода 2007 – 2020 г.
Особен интерес представлява луксозният албум с илюстрации от Иля Глазунов към цитирани текстове и портрети на героите на Ф. М. Достоевски, с резюме на съдържанието на английски, немски и френски. Най-интересните илюстрации от уникалния албум са достъпни на сайта на библиотеката и могат да бъдат разгледани от почитателите на гениалния писател: https://libsofia.bg/library_collection/27/stolicna-biblioteka-s-dokumentalna-izlozba-posvetena-na-200-godisninata-ot-rozdenieto-na-fyodor-dostoevski?fbclid=IwAR1I2piD0-FxqikvH7MdUTioJssDoZm9WN2FypfzLMQ9UACwpC5HeLfzxFA
Чуждестранните издания са: най-старото издание на немски на „Братя Карамазови“ (1919), издания на немски и английски от 60-те, 70-те и 80-те години на ХХ век в Германия, Великобритания и САЩ, на испански – в Испания, Куба и Никарагуа, както и изданията на английски на „Престъпление и наказание“ (1990), „Бесове“ (2000) и „Идиот“ (2010).
Изложбата може да бъде видяна от 11 до 30 ноември 2021 г. в Мраморно фоайе (партер).
 
1 ноември! Поклон пред вас, будители народни!
"Те са ни спасили и направили народ, тях трябва да почитаме, от тях само ще се научим как да се оправяме сега и утре, ако дотрябва..."
Стоян Омарчевски
 
За първи път празникът се чества през 1909 г. в Пловдив. През 1922 г. Стоян Омарчевски, министър на просвещението, внася предложението за отбелязване на 1 ноември като празник на народните будители, в памет на българските просветни дейци и борците за народна свобода.
От 1 ноември 1923 г. с указ на цар Борис III е обявен за общонационален празник.  
1 11 21

Да е честита новата 2021/2022 учебна година! 

На всички ученици и техните учители желаем здраве и успехи в образованието!

Руски център

bojur

Страница 1 от 39