По случай 9 май 2021 – Ден на победата над хитлерофашизма, в Столичната библиотека гостуваха писатели, артисти и музиканти от новия Съюз на българските творци, поканени от Руския център да представят свои творби. 
 
Прозвучаха и стихове от А. Пушкин, М. Лермонтов, С. Есенин, музиката на И. Стравински, Н. Римски-Корсаков, познати руски романси и песни на Булат Окуджава в изпълнение на роял, цигулка и китара. 
 
Актрисата Мара Чапанова прочете фрагмент от своя книга и разказ на Ирина Александрова – председател на Съюза, която беше поздравена за подготовката на вечерта от Литературния салон "Евгения Марс". 
 
От Руския център на гостите бяха раздадени "Георгиевски лентички" – паметен знак в чест на празника на Победата.
 
koncert 9 maj

Приветствие по случай 9 май – Ден на победата над хитлерофашизма

Уважаеми приятели,
Споделяме с Вас приветствието на Н.Пр. Елеонора Митрофанова, посланик на Русия в България, до учебните заведения в страната.
 
 9

Литературно матине, посветено на Фьодор Достоевски и Николай Некрасов

В чест на 200-годишнината от рождението на двамата велики руски писатели в Руския център беше показана посветената на тяхното творчество изложба на Краеведската научна библиотека на Красноярския край, подготвена и във виртуален формат.

Показаната богата колекция от книжни издания, екранизации, записи на музикални и театрални постановки по техни произведения беше естетически поднесена на зрителя на фона на картини и фотоси от съвременни художници и фотографи, съзвучни с духа и времето от 19 и 21 век: описаните в романите на Достоевски дворове, входове, стълби и селските пейзажи от лириката на Некрасов. Особен интерес представляват прижизненото издание на романа "Бесове" (1873 г.) и пълното събрание на съчиненията на Достоевски (1911 г.); "Евангелието на Достоевски", подарено му от жените на декабристите и настолна негова книга по време на заточението му; ръкописната книга със стихотворенията на Некрасов, преписани от негови почитатели и много други.

Пред събралите се ценители на руската литература говори О. Стефанов, д-р по филология, който представи цялостната позиция на Ф. Достоевски за значението на Руско-турската освободителна война, 1877-1878 г. Така бяха опровергани опитите чрез откъслечно позоваване – да бъде подценен огромният подвиг за спасяването на България и на славянството от варварското поругаване на човешките права. В негово изпълнение прозвуча на езика на оригинала и откъс от поемата на Н. Некрасов "Княгиня М. Н. Волконская" (1826 г.) от цикъла "Русские женщины".

Видео изложба: https://www.youtube.com/watch?v=VNoYIDX0lx4

200 години от рождението на Н. А. Некрасов и Ф. М. Достоевски
 
Руският център в Столичната библиотека отбелязва Световния ден на книгата и авторското право с изложба и видеоизложба на книги от Николай Алексеевич Некрасов (1821-1878) и Фьодор Михайлович Достоевски (1821-1881).
 
Заповядайте на 23 април 2021 г. (петък) от 13 ч. в залата на Руския център, ет. 2. 

На 17 април 2021 г. в залата на Руския център в Столичната библиотека отбелязахме 130 години от рождението на известния руски композитор, пианист и диригент Сергей Сергеевич Прокофиев (23 април 1891 – 5 март 1953). Беше излъчена част от Концерта "Прокофьев. Письма к тебе", състоял се в Москва в Концертната зала "П. И. Чайковский" в чест на юбилея.

Гостите в Центъра имаха уникалната възможност не само да чуят прекрасната музика на композитора в изпълнение на Большой симфонический оркестр "П. И. Чайковский", но и да се запознаят с неговите писма, прочетени от руския актьор и телеводещ Юлиан Макаров.

В програмата: Марш от операта "Любовь к трем апельсинам" – жизнерадостна опера, завършена през 1919 г. и за първи път поставена от Сергей Прокофиев на сцената на Чикагската градска опера на 30.12.1921 г., Концерт №1 за фортепиано със симфоничен оркестър – Десять пьес для фортепиано. Диригент е заслуженият артист на РФ Денис Лотоев, солист – лауреатът на XV Международен конкурс "П. И. Чайковский" Даниил Харитонов (фортепиано).

След това прочетохме фрагменти от автобиографията на Сергей Прокофиев (Прокофьев, С. С. Автобиография. М., "Советский композитор", 1973).

За финал почитателите на творчеството на Сергей Сергеевич изгледаха "Танцът на рицарите" от балета "Ромео и Жулиета", създаден през 1935 г. Неговата първа постановка е на 30.12.1938 г. в Националния театър в Бърно (Чехословакия) и се смята за визитна картичка на Русия за XX век.

prokofev

Страница 1 от 108