На 17 април 2021 г. в залата на Руския център в Столичната библиотека отбелязахме 130 години от рождението на известния руски композитор, пианист и диригент Сергей Сергеевич Прокофиев (23 април 1891 – 5 март 1953). Беше излъчена част от Концерта "Прокофьев. Письма к тебе", състоял се в Москва в Концертната зала "П. И. Чайковский" в чест на юбилея.

Гостите в Центъра имаха уникалната възможност не само да чуят прекрасната музика на композитора в изпълнение на Большой симфонический оркестр "П. И. Чайковский", но и да се запознаят с неговите писма, прочетени от руския актьор и телеводещ Юлиан Макаров.

В програмата: Марш от операта "Любовь к трем апельсинам" – жизнерадостна опера, завършена през 1919 г. и за първи път поставена от Сергей Прокофиев на сцената на Чикагската градска опера на 30.12.1921 г., Концерт №1 за фортепиано със симфоничен оркестър – Десять пьес для фортепиано. Диригент е заслуженият артист на РФ Денис Лотоев, солист – лауреатът на XV Международен конкурс "П. И. Чайковский" Даниил Харитонов (фортепиано).

След това прочетохме фрагменти от автобиографията на Сергей Прокофиев (Прокофьев, С. С. Автобиография. М., "Советский композитор", 1973).

За финал почитателите на творчеството на Сергей Сергеевич изгледаха "Танцът на рицарите" от балета "Ромео и Жулиета", създаден през 1935 г. Неговата първа постановка е на 30.12.1938 г. в Националния театър в Бърно (Чехословакия) и се смята за визитна картичка на Русия за XX век.

prokofev