На 30.09.2020 г. в Столичната библиотека се състоя вечер на наградените в конкурса „Моят спомен за Русия – с любов”, организиран от Руския център към Фонд „Русский мир”. Литературният конкурс под надслов „75 години – мир и съзидание” бе посветен на юбилейната за целия свят годишнина на победата над хитлерофашизма във Втората световна война – най-кръвопролитната в историята на човечеството.
Участниците в конкурса от София, Пловдив, Бургас, Велико Търново, Смолян, Асеновград, Мездра, Ловеч, Левски, Пещера, Тетевен и Благоевград представиха есета и спомени, вдъхновени от незабравимите си срещи с руските войници и приятели от цяла Русия. Срещи с руската природа, история и култура.
С първа награда бе отличена Мариана Дафчева от Асеновград за спомена „Полина”, с втора награда – Костадинка Стоянова от Бургас за спомена „Посрещане”, с трета награда – Анатоли Петров от Велико Търново за есето „Струна от китарата на Висоцки”.
Поощрителните награди са за Диана Чиева от Смолян за „Русия от моето детство” и Любка Такева от Пещера за „Моят спомен за Русия – с любов”.
Вечерта завърши с художествена програма – стихотворения за Русия и руски песни в съпровод на китара, изпълнени от Евгени Бенов.