pushkinНа 10 юни в 133 СОУ «А. С. Пушкин» се състоя тържествена церемония. Преди откриването на композицията, изпълнена от скулптора Тодор Димитров, директорът Даниела Борисова отбеляза, че в училище се отнасят с голямо уважение към творчеството на Пушкин. В памет на патрона на училището е посветена колекция, включваща портрет на Пушкин, нарисуван от художника Нено Балкански, мозайка, барелеф, стенопис, и други произведения на изкуството. 

На церемонията присъстваха Роберт Шестаков - първи секретар на посолството на Руската Федерация в София и представител на министерството на образованието и науката на РФ, Павел Журавльов – представител на Россътрудничество в България, Борис Громов - директор на Дома на Москва в София, Ваня Кастрева - началник на РИО София, Валери Манолов – заместник-кмет на район «Средец», доц. д-р Татяна Алексиева – завеждащ катедрата по руски език в СУ «Св. Климент Охридски», Мариета Георгиева – ръководител на Руския център на ОКИ «Столична библиотека», учители, ученици, родители. Бе прочетен поздравителен адрес от министъра на образованието и науката на Република България Миглена Кунева.

                                                      
Всяка година в началото на юни в 133 СОУ «А. С. Пушкин» традиционно се провежда седмица, посветена на патрона на училището и на Деня на руския език. Учениците от всички класове изразяват любовта си към творчеството на поета в многочислени акции и мероприятия.
В училището руски език се изучава от първи клас, в горните класове учениците избират като втори чужд език изучаването на френски или английски.
Високото ниво на обучение по руски език се отбелязва от специалисти и родители: възпитаниците на училището традиционно заемат първите места на олимпиади, конкурси и съревнования. Завършилите училището с удовлетворение споделят, че владеенето на руски език е полезно за тях в професионален план.