На 24 юли (събота) 2021 г. от 10.30 часа Руският център Ви кани на прожекцията на художествения филм "Как вернуть мужа за 30 дней" (2017, 90 мин., на руски език).
Резюме: Лена обескуражена: через тридцать дней произойдёт развод с мужем-изменником, а единственная дочь решила остаться не с ней, а с отцом. Осознав, что всё не имеет смысла, Лена выходит на балкон, решая свести счёты с неудавшейся жизнью. Однако нарушает её планы непонятно откуда появившийся рядом сосед Олег. Проведя воспитательную беседу с Леной и собираясь уже уходить, Олег замечает на стене картину. Мужчина предлагает соседке сделку: если он возвращает ей мужа за тридцать дней, она продаёт ему эту картину. И Лена соглашается...
Режисьор: Валерий Рожнов
В ролите: Елена Захарова, Юрий Батурин, Михаил Химичев, Ирина Ефремова и др.  
Руски център, Столична библиотека, етаж 2. Вход свободен.
film
Филм за великолепния актьор, режисьор и сценарист Владимир Меншов (17.9.1939 - 5.7.2021), носител на "Оскар" за филма "Москва слезам не верит"
 
 На 17 юли (събота) 2021 г. от 10.30 часа Руският център Ви кани на прожекцията на документалния филм "Один против всех" (2014, 40 мин., на руски език).
 Режисьор: Марина Исаева
На снимката: Владимир Меньшов със съпругата си Вера Алентова
 
menshov
На 10 юли (събота) 2021 г. от 10.00 часа Руският център Ви кани на прожекцията на "Букет прекрасных дам" – 1 серия от детективския телевизионен сериал "Джентльмен сыска Иван Подушкин" по мотиви от романите на Дарья Донцова. (2019, 42 мин., на руски език).
 
Режисьор: Андрей Мармонтов
В ролите: Татьяна Васильева, Дмитрий Харатьян, Татьяна Абрамова, Сергей Астахов и др.
Руски център, Столична библиотека, етаж 2. Вход свободен.
 
На 3 юли (събота) 2021 г. от 10.00 часа Руският център Ви кани на прожекцията на комедийната мелодрама "Люблю, потому что люблю" (2012, 91 мин., на руски език).
 
Режисьор: Анатолий Матешко
Сценарий: Аркадий Инин
В ролите: Ирина Пегова, Даниил Спиваковский, Галина Петрова и др.
 
 
Руски център, Столична библиотека, етаж 2.
Вход свободен.
                      Новите е-библиотеки на УниБИТ: „Пушкиниана” и „Чеховиана”
 
                                            „И нет истины, где нет любви.”
                                                              А.С. Пушкин, 1836 г.
 
На 28 юни 2021 г. в Руския център на Столичната библиотека под председателството на проф. д.н. Ирена Петева – ректор на УниБИТ и проф. д.ик.н. Стоян Денчев – Председател на Общото събрание на Университета и кураторството на проф. д.п.н. Александра Куманова – ръководител на Студентското научно общество (СНО) при УниБИТ бяха представени на живо и дистанционно електронните библиотеки на вуза „Пушкиниана” и „Чеховиана”.
 
Форумът беше посветен на светлата памет на литературния историк, литературоведа-компаративист, текстолога и библиографа проф. Велчо Велчев (16.06.1907 – 2.05.1991) – учредител на специалността „Руска филология” в България и първи ръководител на Катедра по руска класическа литература в Софийския университет (1945-1965), един от основателите на Института за литература при БАН (1948- ) и ръководител на неговата Секция „Руско-български литературни връзки” (1948-1965).
 
 Проф. д.н. Ирена Петева откри форума с думите: „Радвам се, че мога да представя на вашето внимание ценните нови е-библиотеки на УниБИТ – първите в поредицата от е-библиотеки на нашия Университет, посветени на панорамата на руската изящна словесност в контекста на универсалната хуманитаристика. Много може да се говори за традиционното руско влияние върху развитието на българската култура и духовност изобщо. Но не трябва да се забравя, че руският език се изучава като задължителен предмет в България над 100 години, а българската русистика е една от най-авторитетните в света. Пример за това са библиографските трудове „Чехов и България” (1955) от Тодор Боров и Цветанка Арсова и „А. С. Пушкин в България” (1999) от Цветана Стайкова.
 
Студентите на Университета Любов Йовинска и Памела Делева представиха тезите за дипломните си работи: МОДЕЛ ЗА ТРАНСФОРМАЦИЯ НА АЛМАНАХ В ПЕРИОДИЧНО ИЗДАНИЕ (Върху примера на създаденото от А. С. ПУШКИН списание „Съвременник”: Семантични и справочно-информационни проблеми на жанра) / Л. Йовинска; АНТОН ЧЕХОВ В БЪЛГАРИЯ (Преводи и литературна критика): Литературоведски и библиографски историографски дискурс (1880-2021 г.) / П. Делева.
 
Г-н Роберт Робертович Шестаков – съветник в Посолството на Руската федерация в България и представител на Министерството на науката и висшето образование на Русия взе участие в премиерата, радваща се на вниманието на преподаватели, студенти и докторанти от редица вузове.
 
Проф. А. Куманова дари на Руския център в Библиотеката ценна колекция от издания на Университета, компактни дискове със записи на информационните е-ресурси на СНО и копия от презентираните на форума е-библиотеки.
 
От името на Руския център Марияна Максимова благодари на организаторите и присъстващите за срещата като пожела на студентите от Университета да продължат изследването на българската РОСИКА.
 
unibit

Трагична дата за руския народ

22 юни 2021 година се навършиха 80 години от началото на Великата Отечествена война за Русия, с цената на милиони човешки жертви извоювала победата над хитлерофашизма.

За да почетем паметта на загиналите и героизма на съветските народи, в Руския център се състоя среща с представители на младото поколение и на родените в края на войната.

Студентът от втори курс на Софийския университет Кристиян Китанов разказа за неочакваното нападение на фашистка Германия и бойните действия на руска територия през лятото на 1941 г. Докато цели държави в Европа са прегазени от немските пълчища за броени дни, защитниците на Брестката крепост, се сражават повече от месец. (Подвигът им е пресъздаден художествено в книгата на Б. Василиев "В списках не значился").
Поздравихме К. Китанов за отлично участие (24 от 25 бала) в "Диктант победы-2021" и му благодарихме за непрестанното желание да задълбочава познанията си по темата за българо-руските отношения.

Поканения от Руския център почетен председател на Руския клуб към Руския културно-информационен център (сега Руски дом) г-жа Нона Дикова говори за героичния отпор на съветската армия, завършил с пълния разгром на хитлеризма.

Гледахме 4-та серия от телевизионния филм "Ночные ласточки" (2012) за жените-летци от единствения в света авиополк, извършили 24 хиляди бойни полета и станали герои на Съветския съюз.

С едноминутно мълчание почетохме паметта на загиналите във Великата Отечествена война...

Страница 1 от 111