Руският център на Общински културен институт Столична библиотека работи за популяризиране на руския език и култура и развитие на междукултурния диалог.

2 12 ru 1

Центърът е създаден с организационната, методическа и финансова помощ от Фонд "Русский мир" и с подкрепата на кмета на Столична община.

2 12 ru 2

Разполага с библиотечен фонд от над 1000 заглавия, колекция от мултимедийни издания (класически и съвременни руски филми, аудиокниги, учебно-методически пособия) и обучаващи програми по руски език. Фонд "Русский мир" осигурява на читателите безплатен достъп до електронните версии на централните руски средства за масова информация и справочни издания. За осъществяване на контакти и обмен между творци и специалисти от България и Русия, в модерно оборудваните зали се провеждат срещи, семинари и конференции по културни, образователни и научни  проекти.

2 12 ru 3

Основни дейности:

•    Справочно-информационна;
•    Образователна;
•    Научно-методическа;
•    Творческа;
•    Комуникативна.

Към Руския център работят:

•    Курс по руски език за възрастни;
•    Школа за повишаване на квалификацията на учители по руски език в детските градини;
•    Школа за повишаване на квалификацията на учители по руски език в средните училища;
•    Школа за повишаване на квалификацията на преподаватели по руски език във висшите учебни заведения;
•    Клуб на ценителите на руската култура и изкуство.

Ползване на ресурсите на центъра

Всеки може да ползва ресурсите на Руския център, необходимо е да покаже на библиотекарите читателската си карта от Столична библиотека и да представи контролен лист, издаден от гардероба. Книгите, справочните и мултимедийните издания се ползват в читалнята на място. На компютрите читателите имат достъп до бази-данни, предоставени от Фонд "Русский мир". В рамките на един час дневно може да се преглежда централната и регионална руска преса и съдържанието на енциклопедии и речници. След приключване, читателят получава подписан и подпечатан контролния си лист, предава го на гардероба и взема багажа и дрехите си.

Възможности за съвместна дейност

Руският център може да бъде домакин на прояви, реализирани съвместно с други организации. За целта е необходимо подаване по имейл на Заявка за съвместна дейност, в която да е конкретизирано предложението. Ръководителят на центъра ще изпрати отговор в рамките на три дни от постъпването на заявката.

Работно време: 

Понеделник, вторник, сряда, четвъртък и петък     8.30 – 18.45 ч.
     
Събота     9.00 – 14.45 ч.

 

Контакти:


Адрес: София 1000, пл. Славейков № 4
Тел.: +359 2 8015 903
Имейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.