В понеделник на 18 юни 2018 г. в Столичната библиотека се откри изложба „Безсмъртен град на нашата слава“, във връзка с началото на Великата Отечествена война на 22 юни 1941 г. и посветена на отбраната на Севастопол в годините 1941 – 1942. Изложбата е организирана от Руския център в Столичната библиотека със съдействието на Клуб „Военни моряци“ и „Руски клуб“ гр. София.

На откриването в заемната зала на втория етаж, където е изложбата, присъстваха представители на тези организации и читатели на библиотеката. Изложбата е подготвена от „Руски клуб“ гр. София по документални материали и фотографии, любезно предоставени от Държавния музей на героическата отбрана и освобождение на Севастопол. При откриването й бяха представени капитан I ранг Георги Методиев - председател на Клуб „Военни моряци“ и г-жа Нона Дикова - председател на „Руски клуб“ гр. София.

В залата на Руския център капитан I ранг Г. Методиев разказа за военните събития през 1941 -1942 г.г. и самоотвержената отбрана на севастополци – 250 дни, от 30 октомври 1941 г. до 4 юли 1942 г. Председателят на „Руски клуб“ Нона Дикова запозна присъстващите с историята на Крим и Севастопол от VIв. н.е. до присъединяването към Русия на 8 април 1783 г. Спомени за Крим и Севастопол, впечатления от посещението си в някои кримски градове с интересна история споделиха Д. Шипковенски, С. Георгиев, Е. Божилова . Емоционалният връх на срещата беше прожекцията на клипа с изпълнението на песента „ Легендарен Севастопол“, посветена на празника на Черноморския флот.

Каним Ви да посетите изложбата до 25 юни 2018 г. на втория етаж в заемната зала на Столична библиотека.

sevast4

sevast3