На 10 и 11 май 2018 г. в Руския център и в Американския център – Столична библиотека, се състоя Международна научна конференция на тема „Литературознанието: диалогичност и предизвикателства“, организирана от Института за литература към БАН по повод неговата 70-та годишнина. В програмата бяха обявени чуждестранните участници: Игор Калиганов от Института по славянознание в Москва с изследването си „За някои проблеми на съвременното българистично литературознание“, Олена Чмир от Украйна – с „Литературознанието в подготовката на българисти в Киевския университет „Тарас Шевченко – вчера и днес“, Остап Сливински от Лвовския университет „Иван Франко“ – с темата за „Новата историческа вълна“ в славянските литератури на Централно-Източна Европа“, Надя Мискив от Българското училище „Иван Вазов“ в Лвов – с „Предизвикателствата на Атанас Далчевата поезия“. От българска страна бяха развити българо-руските паралели от Елка Мирчева от Института за български език към БАН: „Новгородски ли са новгородските чети-минеи?“ и от Христо Манолакев от Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“: „Възможна ли е една история на руската художествена литература в България?“.

в Руския център в Столичната библиотека на гости ни бяха
учениците от 5а и 6а класове на 125 СУ с преподавателите по руски език
Ирина Атанасова и Олга Кръстева. На срещата, послучай честването на
св.св. Кирил и Методий и тяхното дело, те се запознаха с историята на
създаване на азбуката, на химна "Върви, народе възродени!". Рецетирахме
стихотворения, пяхме и за награда - учениците получиха безплатни
читателски карти.

11maj2

11maj3

11maj1

 

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА ВАС ВОДАЧИТЕ В СВЕТА НА КНИГИТЕ И РАДЕТЕЛИТЕ ЗА ПОЗНАНИЕ И ОТКРИВАТЕЛСТВО!

Ако книгата е пътеводителят в различни светове: далечни и близки, тъжни и смешни, но носещи винаги зрънцето на мъдростта, то всяка библиотека е хранител на едно безценно съкровище. То всеки библиотекар носи в себе си слънчевия лъч на откривателя – на човека, за когото всяка книга си има свой читател и той ще ги срещне, за да може и малкият човек и мъдрият, и тъжният да прогледне през прозореца на книгата, да открива непрекъснато, да съпреживява, да споделя прочетеното и пак отново да прекрачва прага на библиотеката. Там винаги ще има един добър приятел, който също като него обича книгите. А те все се променят - от глинените плочки, през папирусите до хартията, а вече дойде ерата на дигиталната книга. Но ролята на библиотекаря си е все така важна и нужна – дали той ще е мъдрият жрец, монахът, който преписва светите слова, или ученият - той винаги ще е пазител на съкровището от книги и радетел за книжовност!

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК И НЕКА АПОСТОЛСКАТА ВЯРА И ВОЛЯ НА СВЕТИТЕ БРАТЯ КИРИЛ И МЕТОДИЙ ДА БЪДЕ С ВАС! ЗАЩОТО ВЪВ ВЕКОВЕ НА НЕВЕЖЕСТВО И БЕЗГРАМОТНОСТ АПОСТОЛСКИЯТ ДУХ НИ Е МНОГО НУЖЕН!                   Стефка Мечкарова

cvetia

 

В чест на Деня на победата над хитлерофашизма Ви каним на видеоконцерт 
на руския военен ансамбъл "А. Александров", който ще се състои на 9 май 
2018 от 17:30 ч. в Руския център, Столична библиотека, етаж 2.

afish

Белый тигр“ е първият филм с военна тематика на известния руски режисьор Карен Шахназаров по мотива от романа на Иля Бояшов „Танкист", или „Белый тигр“. Печели наградата „Златен орел“ в номинацията „Най-добър игрален филм за 2012 година“.

Продължителност: 1 ч. 48 мин. На руски език. Вход свободен.

5 май (събота) 2018 г. от 12:15 часа Руски център, Столична библиотека, етаж 2

hqdefault

На снимката: Карен Шахназаров

Страница 1 от 78